Aansprakelijkheidsverzekering ZZP

Als het gaat om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, dan is er een belangrijk verschil tussen ZZP’ers (zelfstandigen zonder personeel) en de wat grotere bedrijven. De standaard bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is meestal immers duidelijk gericht op bedrijven met werknemers. Daar is de polis doorgaans dan ook op afgestemd. De verzekering dekt namelijk niet alleen de schade die u zelf bij derden veroorzaakt, maar ook de schade die uw medewerkers veroorzaken. ZZP’ers hebben echter helemaal niet te maken met werknemers. Het is daarom zonde als zij hier wel voor betalen.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers

Waar ZZP’ers en grotere bedrijven niet in verschillen, is dat zij beide aansprakelijk zijn voor eventuele schade die vanuit hun bedrijf veroorzaakt wordt. Het maakt hierbij in principe niet uit of dat door onvoorziene omstandigheden is gekomen of niet. De hoogte van de schadeclaim kan in beide gevallen – bij zowel grotere bedrijven als ZZP’ers – flink oplopen. Daarom is het ook voor ZZP’ers sterk aan te raden om zich tegen dergelijke risico’s te verzekeren. Des te meer omdat het financiële potje voor schades bij ZZP’ers vaak een stuk kleiner is dan bij de wat grotere bedrijven. Als er weinig capaciteit is om financiële tegenslagen zelf op te vangen, dan is verzekeren altijd een goed idee. In dit geval hebben we het dus over een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers.

De juiste dekking, voorwaarden en premie

Als ZZP’er is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten die speciaal op ZZP’ers is afgestemd. Met een dergelijke ZZP aansprakelijkheidsverzekering kunt u er tenminste van uitgaan dat de dekking en de voorwaarden aansluiten op uw situatie, en dat u niet te veel premie betaalt. De hoogte van de premie van een ZZP aansprakelijkheidsverzekering hangt af van diverse factoren. Denk hierbij aan het beroep dat u uitoefent, de omzet die u periodiek behaalt en de specifieke werkzaamheden die bij uw beroep horen.

Aansprakelijkheid ZZP’er kan verder gaan

Soms gaat de aansprakelijkheid van een ZZP’er verder dan enkel de bedrijfsaansprakelijkheid en de daaraan verbonden bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Het kan namelijk zijn dat u ook nog een zogenoemde beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig heeft. Deze dekt specifieke beroepsgerelateerde schades die bijvoorbeeld te maken hebben met een verkeerd advies aan een klant, waardoor deze klant schade oploopt. Laat u altijd goed informeren, zodat u niet onnodig financiële risico’s loopt.